Beden ve Sanatla Neden ve Nasıl Çalışıyoruz?

Beden ve Sanatla Neden ve Nasıl Çalışıyoruz? 930 525 KAÇUV

 

Kanser tedavisi gören çocukların ve ailelerinin, tedavi sürecinde fiziksel iyi oluşlarının yanında zihinsel iyi oluşlarının da önemi büyüktür. Bu nedenle, hem çocukların hem de ailelerin psikoterapi ile desteklenmeleri önerilmektedir.

Psikoterapi, gerekli eğitimlerini almış bir uzman eşliğinde düşüncelerimizi, yaşantılarımızı, duygularımızı açabildiğimiz keşfetme sürecidir. ​Öte yandan, hayatımızda büyük ölçekte yaşadığımız olayları küçük ölçekte güvenli bir alanda konuşup, anlamlandırabileceğimiz kendimize ayırdığımız bir alandır. ​Psikoterapi, iyilik halimizi arttırmaya ve sorunlarla baş edebilmemize yardım etmeyi amaçlar​. Duygularımızı yani bizi nelerin kaygılı, öfkeli, üzgün, mutlu ettiğini anlamamızı sağlar. Aynı zamanda, zorlayıcı ve rahatsız edici semptomları ortadan kaldırmaya ya da kontrol edebilmeye yardımcı olur. ​Hayatın normal akışını olumsuz yönde etkileyen stresli durumlara hazırlıklı hale gelmemize ve baş edebilme yöntemlerimizi fark etmemize fırsat sağlar.

Psikoterapi süreçlerinde, bilişsel davranışçı terapi, Gestalt terapi, Psikanalitik terapi, aile ve çift terapisi, oyun terapisi, beden odaklı terapi, sanat terapisi, grup terapisi vb. gibi pek çok farklı terapi yöntemleri kullanılır. KAÇUV bünyesinde çalışan psikologlar olarak sanat terapisini ve beden psikoterapisini temel alarak çalışmalarımızı yürütmekteyiz.

Beden ve zihni doğrudan etkileyen bu süreçte, ailelerin ve çocukların sürece uyumları, duygu düşüncelerini ifade edebilmeleri ve baş etme yöntemlerini geliştirmeleri önemlidir. Bu nedenle, duygularımızı, düşüncelerimizi, isteklerimizi ve ihtiyaçlarımızı daha kolay ve hızlı bir şekilde ifade edebilmek, kaynaklarımızı keşfedip çeşitlendirebilmek ve güçlenmek için sanat terapisini ve beden psikoterapisini kullanmaktayız.

Peki sanat ve beden psikoterapileri nedir, nasıl çalışır?

Beden Psikoterapisi

Beden psikoterapisi, zihin ve bedenin bir bütün olarak ele alındığı bir terapi yöntemidir. ​Duygusal, bilişsel ve fiziksel gelişim ile sosyal uyumu arttırmayı hedefler. ​ Zihinsel ve ruhsal rahatlama için gerekli olan bedensel duyumsamalara farkındalık ile bedenin gerginlikten arınmasını sağlar. ​

Beden psikoterapisinde temel odak beden, hareket ve sinir sistemidir. Zorlandığımız bazı anlarda sözel olarak anlattığımız hikâye ile bedenimizin anlattığı hikâye bambaşka olabilir. Amacımız bedenimiz ile zihnimizin bağlantısını sağlamaktır.

Zihnimiz dışarıdan sürekli olarak bilgiler alır ve bu bilgileri tarayarak “güvende miyim tehlikede miyim” sorusunun cevabına ulaşır. Eğer kendimizi tehdit altında hissedersek yani olumsuz duygular hissedersek bedenimiz ve sinir sistemimiz bu durumdan etkilenir. Kendimizi yatıştırmamız zorlaşabilir, ağrılar, sindirim sorunları, uyku ve yeme bozuklukları gibi fiziksel tepkiler vermeye başlayabilir. Bedenimizin bize verdiği bu ipuçlarını (nefes hızı, ses tonu, jest ve mimikler vs.) takip ederek nasıl hissettiğimizi ve bu his ve duygularla nasıl baş edebileceğimizi daha kolay keşfedebiliriz. Zorlu durumlarda bedenimiz ve sinir sistemimizi rahatlatmak için hareket etmek ve temas etmek en etkili ve hızlı yollardır. Beden psikoterapisi aracılığıyla bedeni rahatlatarak “şimdi ve burada olmayı” (anda kalmayı) desteklemektedir.

Sanat Terapisi

Sanat terapisi, kendimizi anlamak, ifade etmek ve kelimelerle ifade edemediğimiz duygu ve düşünceleri açıklamak için sanat ifadelerinin kullanıldığı bir terapi yöntemidir. Bireyler için zorlayıcı konuları sanat yoluyla kişileri rahatsız etmeden çalışır. ​Sanat ile bireylerin kendilerini anlamalarını sağlamayı hedefler. Duyguları, düşünceleri, ihtiyaçları, istekleri ifade etmek için sanat araçtır. ​

Sanat çalışmalarının yapım aşaması ve oluşturulan duyguların anlaşılması, bireylerin gelişmesini, rehabilite olmasını ve iyileşmesini sağlar. ​ Sanat çalışmalarıyla farkına vardığımız duygular yardımıyla ruhsal durumlarımızı daha iyi tolere edebilmemizi destekler.

Bu yüzden KAÇUV olarak seanslarımızda beden ve sanat terapisini kullanmayı önemsiyoruz.