Çocuklar için Yarıyıl Tatili İpuçları

Çocuklar için Yarıyıl Tatili İpuçları 1023 511 KAÇUV

Değerli Ailelerimiz,   

KAÇUV’un sizlere “Umut” ile eşlik ettiği bu yolda Sosyal Hizmet Birimi olarak yayınlayacağımız içerikler ile kaynaklarınızı çoğaltmayı ve sizleri daha da güçlendirmeyi diliyoruz.   

“Umut Ailesi Soruyor, KAÇUV Sosyal Hizmet Birimi Yanıtlıyor” yazı dizimizin on altıncı yazısı olan “Çocuklar için Yarıyıl Tatili İpuçları” başlıklı yazımızı sizler için derledik. Fayda sağlamasını dileriz.   

Elif Eser 

Eğitim ve Burs Sorumlusu  

 

Yayın Tarihi:24.01.2025 

Çocuklar için Yarıyıl Tatili İpuçları 

Bireylerin davranış ve duygu kazanımlarını artırmak için bir yol olan eğitimin, yalnızca eğitim kurumlarında gerçekleşmediğine dair ortak bir görüş vardır. Bireyin eğitim yolculuğu doğumundan itibaren sürmekte ve bu yolculuk ilk olarak bireyin ailesi içinde başlamaktadır. Yürümek, konuşmak gibi temel becerilerin yanı sıra okul öncesi dönemde oluşan ilgi alanları, hobiler de aile bireylerinden öğrenilebilmektedir. Bireyin aile içerisinde aldığı eğitim, okulda verilen sistematik öğretimi desteklemektedir. Tatillerde ya da sağlık hassasiyetleri sebebiyle sistematik öğretime ara verilse de bireyin eğitimi ailesi ve çevresi ekseninde devam etmektedir. Birey için bu dönemlerde evde ve dışarıda eğitici-öğretici ortamlar oluşturulması mümkündür. Bu yazımızda yarıyıl tatili ve tatil döneminde çocuklar için eğitici-öğretici aktiviteler ele alınacak ve sorularınız cevaplanmaya gayret edilecektir. 

Yarıyıl tatilinin kesinleşmiş bir başlangıç ve bitiş tarihi var mıdır? 

Yarıyıl tatili, her yıl birinci eğitim döneminin sonunda verilen 15 günlük ara tatildir. 2024-2025 eğitim öğretim yılında yarıyıl tatili 20 Ocak 2025 Pazartesi günü başlamıştır ve 31 Ocak 2025 Cuma günü bitecektir. İkinci eğitim döneminin dersleri 3 Şubat 2025 Pazartesi günü başlayacaktır.  

Yarıyıl tatilini çocuğumla evde nasıl değerlendirebiliriz? 

Çocuğunuzla tatil döneminde evde yaratıcı etkinlikler yapmanız mümkündür. Film izlemek, bir kitabı sırayla sesli okuyarak bitirmek, eski bir çoraptan el kuklaları yaparak gösteri hazırlamak, origami tekniklerini kullanarak kağıttan hayvanlarla kendi çiftliğinizi oluşturmak, eski dergi ve kitaplardan resimler keserek çalışmalar yapmak örnek olarak verilebilecek etkinliklerdir. Aynı zamanda bazı sivil toplum kuruluşlarının evde yapılabilecek etkinlikleri derlediği etkinlik rehberleri mevcuttur. Dilerseniz bu rehberleri inceleyebilir ve ilginizi çeken etkinlikleri çocuğunuzla birlikte yapılabilirsiniz. Örneğin; erken yaştaki çocukların güvende, sağlıklı ve mutlu olması amacıyla çalışan Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV)’nın 3-6 yaş arası çocuklar için hazırlanmış, bilişsel, sosyal-duygusal ve motor gelişimlerini destekleyen çeşitli etkinliklerin yer aldığı “Oyun Zamanı” etkinlik rehberini inceleyebilirsiniz. Etkinlik rehberine AÇEV’in resmi internet sitesinden ya da aşağıda paylaştığımız bağlantıdan ulaşabilirsiniz.  

Çocuğumla yarıyıl tatilinde dışarıda yapabileceğim etkinlikler var mıdır? 

Çocuğunuzla vaktinizi evde değerlendirebileceğiniz gibi dışarıda da çeşitli etkinliklere katılım sağlayarak vaktinizi değerlendirmeniz mümkündür. Örneğin; yaşadığınız şehirdeki müzeleri çocuğunuz ile ziyaret edebilirsiniz. Yaşadığınız şehirdeki müzelerin iletişim bilgilerine T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının resmi internet sitesinden erişebilirsiniz. Bazı müzeler yarıyıl tatili sebebiyle ücretsiz ziyaret edilebilmektedir. Örneğin; Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi yarıyıl tatili boyunca ücretsiz ziyaret edilebilecektir. Müzelerin uygun ziyaret saatlerini müzelerin internet sitesinden ve sosyal medya hesabından takip edebilirsiniz. 

Müzekart nedir? Müzekartı nasıl temin edebiliriz? 

Müzekart, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze ve ören yerlerine bir yıl boyunca aynı müzeye iki kere olmak üzere giriş olanağı sağlayan ve belli çeşitleri olan abonelik tipi bir karttır. Müzekart’ın temini birçok farklı yoldan yapılabilmektedir. Bu yollar; e-Devlet kapısından Müzekart işlemleri alanı, Müzekart’ın resmi internet sitesi, Müzekart mobil uygulaması ve satış yapılabilen müze ya da ören yeri gişeleri.  Çocuğunuz için “Müzekart Mobil 18 Yaş ve Altı” ya da “Müzekart İlk Kartım” temin edebilirsiniz.  

Müzelerde çocuğuma uygun etkinliklere katılabilir miyiz? 

Müzeler sanat ve tarihi eserleri sergileyen kültür kurumları olmanın yanında çeşitli atölyelerle aktif öğrenmeyi desteklemektedir. Bu sebeple müzelerde çocuklar ve gençler için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Yaşadığınız şehirde bulunan müzelerin internet sitelerinden aylık etkinlik takvimine ulaşabilir, size uygun olan ücretli veya ücretsiz etkinliğe katılım sağlayabilirsiniz. Müze ve ören yerleri kalabalık mekanlar olabilir ve söz konusu etkinlikler grup etkinliği olarak düzenlenebilir. Bu sebeple çocuğunuzun sağlık hassasiyetlerini göz önünde bulundurarak katılımınızı değerlendirmeniz önerilmektedir. 

Müzelerde çocuğumun katılabileceği ücretsiz etkinlikler var mıdır? 

Bazı müzelerin ücretsiz etkinlik programları bulunmaktadır. Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi 3-12 yaşları arasında çeşitli yaş gruplarına yönelik “Yarıyıl Tatili Atölyeleri” düzenlemektedir. 19 Ocak-1 Şubat tarihlerinde yaratıcı heykel atölyesinden yaratıcı yazma atölyesine kadar birçok etkinlik aracılığıyla çocuklar sanatla buluşturulmaktadır. Kaydolmak ve detaylı bilgi almak için Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi resmi internet sitesini inceleyebilirsiniz. Pera Müzesi’nde ise yarıyıl etkinlikleri kapsamında 21 Ocak-1 Şubat tarihlerinde sanat ve teknolojinin bir arada yer aldığı renk ve ışık oyunları, görsel illüzyonlar ve robot atölyesi gibi çeşitli etkinlikler ücretsiz olarak düzenlenmektedir.  

Bursa Kent Müzesi’nde 25 Ocak tarihinde 9-12 yaşlarındaki çocuklar için yaratıcı drama atölyesi, Bursa Yaşam Kültürü Müzesi’nde 23 Ocak tarihinde 3 yaş ve üzeri çocuklar için müzikli masal dinletisi, 24 Ocak tarihinde 6 yaş ve üzeri çocuklar için oyuncak atölyesi düzenlenmektedir. Merinos Tekstil ve Sanayi Müzesi’nde endüstri mirasını aktarmak için 24-31 Ocak tarihlerinde masal atölyeleri ve oyunlar ile çocuk ve gençlere yönelik etkinlikler düzenlenmektedir. Etkinlikler hakkında detaylı bilgi almak ve kaydolmak için Bursa Müzeler Şube Müdürlüğü internet sayfasına ulaşabilirsiniz. 

Bu etkinlikler ülkemizin birçok şehrinde de gerçekleşebilmektedir. Bulunduğunuz şehirdeki müzelerin etkinlik takvimlerini inceleyerek seçeneklerinizi çoğaltabilirsiniz. 

Evdeyken çocuğumla müze etkinliklerine katılabilir miyim?  

Dışarıya çıkmadan müzeleri ziyaret edebilmeniz için sanal müzeler bulunmaktadır. Sanal müzeler sayesinde evde geçireceğiniz vakitte birkaç tuşla Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nde mozaik panolardan oluşan sanat eserlerini inceleyip Efes Müzesi’nde Roma Dönemi, İzmir ve çevresinin tarihi hakkında bilgi edinebilirsiniz. Sanal müzelere T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi internet sitesinden ulaşabilirsiniz.  

Dünyadaki bazı müzeleri Google Art&Culture aracılığıyla gezebilirsiniz. New York’ta bulunan bir sanat müzesi olan Metropolitan Museum of Art’ın çocuklar için sanal müze olarak tasarladığı MetKids sayfasından müzede sergilenen eserleri inceleyebilirsiniz. Çocuğunuzla eserleri gezerken her eser için “keşfetmek” başlığında daha fazla bilgi alabilir, “hayal etmek” başlığında eserin binlerce yıl önce orijinal halini algılayabilir, “yaratmak” başlığında yönlendirmelerle eser odağında bir etkinlik gerçekleştirebilirsiniz. MetKids internet sitesinden müzeye ulaşabilirsiniz. 

Yarıyıl tatilinde belediyeler çocuklara özel etkinlik düzenliyor mu? 

Belediyeler, yarıyıl tatiline özel çeşitli etkinliklerden oluşan etkinlik takvimi yayınlamaktadır. Belediyelerin yarıyıl tatili etkinlik takvimlerine ve detaylarına belediyelerin internet sayfalarından ya da sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz. İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı kuruluşlarından Metro İstanbul; bu yıl da tatil boyunca hafta içi her gün Esenyurt ve Esenkent yerleşkelerinde 7-11 yaş aralığındaki çocuklar için bilim, deney, origami, ebru ve çeşitli deneyim atölyeleri düzenlemektedir. Etkinlikler hakkında detaylı bilgi ve kayıt için 07:30-17:30 saatleri arasında 0 850 252 88 00 numaralı hat ile iletişim kurulabilmektedir.  

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından ise “Sömestir Tatili Çocuk Tiyatroları Şenliği” düzenlenmektedir. İlkokul öğrencilerine 19 Ocak-2 Şubat tarihleri arasında 12 ilçede 7 farklı tiyatro oyunu sergilenecektir. Etkinliklere kayıtlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi internet sitesinden yapılabilmektedir.  

Yarıyıl tatili hem dinlenmek hem de yeni deneyimler kazanmak için uygun bir dönemdir. Bu dönemlerde yapılan etkinlikler ve kazanılan deneyimler öğrencilerin eğitim-öğretime dönüş heyecanını artırarak motivasyonlarını olumlu yönde destekleyecektir. Tüm öğrencilerin eğitim-öğretim heyecanını ve başarılarını kutlar, tatillerini keyifle geçirmelerini ve eğitim-öğretimlerini sağlık ve mutluluk ile sürdürmelerini dileriz. 

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) Oyun Zamanı Etkinlik Rehberi 

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İnternet Sitesi 

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müze Listesi 

Sanal Müzeler 

MetKids İnternet Sitesi 

Bursa Müzeler Müdürlüğü İnternet Sitesi 

Müzekart İnternet Sitesi 

*Konu ile ilgili farklı sorularınız veya detaylı bilgi talebiniz olması durumunda Vakfımızın Sosyal Hizmet Birimine aşağıdaki numaranın Whatsapp hattı üzerinden ulaşabilir ve sosyal hizmet danışmanlık desteğimizden yararlanabilirsiniz. 

Sosyal Hizmet Whatsapp Hattı 

0 549 483 95 45 

  0 537 305 70 34 

 0 537 306 26 10 

 0 549 229 23 22